O NAMA

Kroz dugo razdoblje studiranja klapa je jednostavno bila dobar odmor od učenja te ugodno druženje u studentskom domu. U razdoblju od veljače 1996. godine brojni su prijatelji i pjevači prošli kroz klapu da bi se 1999. godine njezin sastav ustalio na pet članova, a klapa počela ozbiljnije nastupati. Tadašnji ''zvonari'' bili su neizbježni Jerica Gracin i Mate Gaćina te Slaven Bolanča, Tomislav Prcela i Ante Antić. Njima se 2006. godine priključuju Nikša Antica i Miro Trgo i s ambicijama koje rastu klapa započinje svoje najplodonosnije razdoblje. Početkom 2010. Klapi se pridružuje Emil Martinović, a nakon odlaska dugogodišnjeg člana klape Slavena Bolanče novi član postao je Davor Marko Krnjak bariton i mandolina. Krajem 2013. u klapu dolazi Nado Santini novi prvi tenor, te početkom 2016. bas i gitarista Vjekoslav Hudeček.
Ne bojeći se miješanja glazbenih pravaca, stilova i naizgled nespojivih kategorija, a uz pjevačku izvrsnost svojih članova, Kampanel je na hrvatskoj glazbenoj sceni zazvonio bitno drugačije i kao takav nužno bio prepoznat ne samo od strane ljubitelja klapske pjesme već i onih koji klapama možda i nisu naročito skloni. Slijedili su brojni nastupi po glazbenim događanjima i festivalima te priznanja kritike i publike.
Klapu u dosadašnjem radu i postojanju krase brojni nastupi i koncerti u zemlji i inozemstvu, te brojne nagrade od kojih treba izdvojiti: trostruki pobjednici Festivala Klapa i mandolina u Opatiji 2010, 2011., 2012. i 2015. te pobjednici Festivala Klapa uz gitare i mandoline Makarska 2012. i apsolutni pobjednici 2013. Klapa je također, dobitnik Porina 2009. u kategoriji Najbolje izvedbe klapske pjesme. Klapa je uspješno proslavila 2011. godine svoju  15 godišnjicu postojanja velikim koncertom u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Također, klapa je osvajač treće nagrade stručnog ocjenjivačkog suda i publike na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2013.
Eksperimentiranje s glazbenim kolažom nastavljeno je i tijekom rada na prvom albumu ''Aj ća volim te'' koji je Kampanel izdao 2008. godine, a koji donosi uspješnu fuziju s jedne strane dalmatinske šansone, tradicionalnog a capella klapskog pjevanja i instrumenata kao što su mandolina i gitara te s druge strane elemenata pop, rock i funky glazbe. Veliki hit sada već nažalost pokojnog Dina Dvornika ''Zašto praviš slona od mene'' u (re)interpretaciji Kampanela i samog autora zaživio je još jednom u punoj snazi hrvatskim radijskim eterom. Ništa manje nije prošla i naslovna pjesma ''Aj ća volim te'' autora Harija Rončevića, a zanimljiva je i obrada ''Bambina'' Nene Belana. Klapa je osvojila diskografsku nagradu PORIN za najbolju klapsku izvedbu pjesme ''U poju se mala'' 2009. Slijedi, koncertni album  ''LIVE in Gavella'' 2009. te krajem 2012. godine izašao je i njihov drugi studijski album ''Na putu do sna'' koji je osvojio etere brojnih radio postaja i naklonost slušatelja sa već nekoliko hitova ''Niko se ne smije kao ti'', Ča će mi Copacabana'' i ''Reci mi što''.
Klapa trenutno surađuje sa izdavačkom kućom HIT Records, od kojih skladbi je izašao prvi singl obrada pjesme  ''Moja jube lipi cvite moj'', zatim „Hajde me podsjeti na ljubav“, „Nedodirljiva“ i "Evo je lito".

Nekoć je pisalo na ovim stranicama:

"Djeluje od veljače 1996. Nastala je iz primoštenske klape Kumpari. Nizom nesretnih okolnosti okupila je grupu obješenjaka koji su našli u njoj izliku za bančevanje i  razvlačenje studiranja. Poznata po neurotičnim probama, anarhiji, samovolji, ekstremizmu, kao i po brojnim neiskorištenim prilikama za promociju. Ogroman broj nastupa. Odstranjena sa Omiškog festivala. Samo za one s jakim živcima."

Tako je bilo nekad, ali to je već povijest.

A sad ? Sad je to jedna skroz drukčija pisma. Prošvrljajte malo po ovim stranicama i zaključite sami. A ovako bi mi sami rekli za sebe:

22 STVARI KOJU TREBA ZNATI O KLAPI KAMPANEL:

 1. Volimo i pivati i svirati
 2. Pivamo i sviramo jako često - skoro svakodnevno
 3. Pivamo i sviramo na raznim mjestima - doma, pod tušem, u koncertnim dvoranama, na pozornicama, po tramvajima, na televiziji i radiju, u restoranu ili kafiću, u crkvi, na moru i na kopnu,  na ulici, ispod smokve ili masline, u veleposlanstvu, na terasi, u konobi, u atriju, u kazalištu, u muzeju ili galeriji, u studiju, u vrtlu, u amfiteatru, u paviljonu, na sajmu, na brodu, u hrvatskom domu, ambasadi, u polju, na expo-u, u kužini, na brdu, u banskim dvorima, u nečijem podrumu ili tavanu, na balkonu, na stadionu, kraj potoka, u ultraextramodernim građevinama, u fakultetskim dvoranama, u kolibi. Kad je pisma, svako misto dobije dušu.
 4. Pivamo i sviramo različitu glazbu, od 'a capella' pisama, dalmatinskih klasika, starijih i novijih šlagera, pop glazbe, tradicionalne glazbe raznih dalmatinskih i hrvatskih krajeva, možemo i tamburaške, i pokoju cigansku, čak i funky, glavno da je šou, al najviše volimo šibensku pismu 
 5. Pivamo i sviramo u raznim prigodama: na koncertima, na svadbama, na domjencima, smotrama, festivalima, pa onda kad nam je dosadno, kad se dobro naidemo i napijemo, kad nam je lipo, kad nismo od volje pa da se oraspoložimo, kad učinimo neki posa, kad je neki akustični prostor, na probama, na krstitkama i krizmama, na rođendanima i imendanima, na početku novog semestra, u raznoraznim radio i tv emisijama, na seminarima, na promocijama knjiga, na proslavama nekog praznika, za Božić, Uskrs ili Gospu, na feštama u našim malim mistima, turistima i našima; onda pivamo kad neko oće osvojit svoju dragu, rjeđe kad neko oće šarmirati dragoga, pa pivamo kad je neko zbog nečega sritan, a ponekad i kad su ljudi tužni. Pivamo kad je neko nešto naučija (još ako je dobija diplomu), ili ako je neko nešto pametno odlučija. Pivamo kad je neko ozdravija, a još više kad je neko već dugo zdrav; mada pivamo i onima koji su bolesni, pa da ozdrave. A puno pivamo i doktorima. Pivamo i kad naši pobjede. Pivamo kad se neko rodija, preporodija, ili umra (ima i toga). Pivamo ponekad i bez veze, za Majmunovo. Rijetko kad nam dopizdi pivati, a tada samo sviramo. A ponekad nam i to dopizdi, kad pretjeramo; ali se opet brzo zaželimo.
 6. Najviše pivamo i sviramo šta je nama gušt
 7. Nemamo predrasuda, svaka pisma može biti dobra. Samo je ponekad tekst zajeban.
 8. Dobro pivamo i sviramo. To znamo. Znamo i da puno drugih dobro pivaju i sviraju. Svi koji guštaju u svojoj pismi su dobri. Mi puno guštamo. Kad ne guštamo, onda nismo dobri.
 9. Osim šta pivamo, volimo i slušati.
 10. Osim šta slušamo, volimo i gledati. Još ako su ženske u pitanju...
 11. Govorimo da smo Primoštenci, ali skoro pola nas nije.
 12. Govorimo da smo Dalmatinci, ali živimo u Zagrebu. Tu najviše pivamo.
 13. Fala Bogu, prestali smo govoriti da smo studenti. Ko je završija završija je, ko nije i neće.
 14. Volimo raditi, nismo lijeni. Samo nemamo vrimena.
 15. Probe nam više nisu neurotične. Nemamo vrimena za to. Nemamo vrimena ni za probe.
 16. Više nema anarhije, točno se zna ko šta radi. Ako te zapadne dužnost da ne radiš ništa, onda ima tako da postupiš.
 17. Više nema samovolje. Samo nevolje.
 18. I dalje ima ekstremizma. To smo mi, ponekad nemamo miru.
 19. Više nemamo neiskorištene prilike za promociju. Sad sve koristimo u svrhu vlastite promocije.
 20. Možda ćemo dogodine ići na Omiš.
 21. Imamo čelične živce, život nas naučio.
 22. Izdali smo album, zove se "Aj ća, volin te"